Студопедия
Случайная страница | ТОМ-1 | ТОМ-2 | ТОМ-3
АрхитектураБиологияГеографияДругоеИностранные языки
ИнформатикаИсторияКультураЛитератураМатематика
МедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогика
ПолитикаПравоПрограммированиеПсихологияРелигия
СоциологияСпортСтроительствоФизикаФилософия
ФинансыХимияЭкологияЭкономикаЭлектроника

Як називається запалення лімфатичних судин?

Читайте также:
  1. LІІ. Чому це таїнство називається лише Євхаристією
  2. Грануломатозне запалення
  3. Доповніть визначення: «Положення поршня, в якому відстань від нього до осі колінчастого валу найменша називається … мертвою точкаю».
  4. Запалення.
  5. Існують дві форми запалення: ексудативне запалення та продуктивне запалення.
  6. Катаральне запалення буває: серозне, гнійне, слизове.
  7. КЛАСИФІКАЦІЯ ЕКСУДАТИВНОГО ЗАПАЛЕННЯ

А.Лімфангоіт.

Б. Лімфаденіт.

В.Флебіт.

Г. Аднексит.

41. Вісцеральну біль викликають:

А. Спазм органів шлунково-кишкового тракту, сечової системи.

Б. Здуття, розтягнення, спазм органів шлунково-кишкового тракту, сечової системи, розтягнення оболонок паренхіматозних органів.

В. Здуття, розтягнення, спазм органів шлунково-кишкового тракту, сечової системи.

Г. Розтягнення оболонок паренхіматозних органів (печінка, селезінка).

42. В механізмі болю приймають участь:

А. Гістамін, серотонін, плазмокінін.

Б. Плазмокінін, гастрин.

В. Плазмокінін, гістамін.

Г. Гістамін, адреналін.

43. Болі в надчеревній ділянці дають такі захворювання:

А. Захворювання шлунка, ДПК, жовчевого міхура, печінки,

підшлункової залози.

Б. Захворювання шлунка, ДПК, жовчевого міхура.

В. Захворювання шлунка, печінки.

Г. Захворювання шлунка, підшлункової залози.

44. Болі в мезогастральній ділянці дають захворювання в наступних органах:

А. Тонкої кишки, червоподібного відростка, сліпої кишки;

Б. Тонкої кишки, червоподібного відростка;

В. Висхідної кишки, червоподібного відростка;

Г. Тонкої кишки, червоподібного відростка, сліпої кишки,

висхідної кишки, правої половини попереково обвідної кишки.

45. Болі в гіпогастральній ділянці дають захворювання, локалізовані:

А. Висхідної кишки, червоподібного відростка;

Б. Висхідної кишки, червоподібного відростка, сигмовидній кишці.

В. В лівій половині поперековообвідної кишки, нисхідній і

сигмовидній кишці.

Г. В лівій половині поперековообвідної кишки, висхідної

кишки, червоподібного відростка;

46. Соматична біль виникає при:

А. Подразненні чутливих волокон міжреберних нервів;

Б. Подразненні чутливих волокон міжреберних нервів

(інервують парієтальну очеревину, брижейку, малий сальник),

діафрагмального нерва;

В. Подразненні діафрагмального нерва, брижейки.

Г. Подразненні брижейки, малого сальника.

47. Про що свідчить перехід вісцерального болю в соматичний біль?

А. Перехід запального процесу в легшу форму перебігу.

Б. Критичний стан хворого.

В. Можливість консервативного лікування.

Г.Перехід запального процесу з внутрішнього органу на

парієтальну очеревину.

48. Чи вірний вислів, що: «точна локалізація характерна для соматичного болю, нечітка локалізація – для вісцерального»:

А. Вислів невірний.

Б. Вислів вірний;

В. Вісцеральний біль не існує;

Г. Немає поділу на соматичний і вісцеральний біль

49. При якому захворювання або ускладненні біль в епігастральній ділянці зникає:

А. Кровотечі з виразки шлунка і ДПК.

Б. Розвитку стенозу виходу з шлунка;

В. Пенетрацї виразки в малий сальник;

Г. Утворенні піддіафрагмального абсцесу.

50. При якому захворюванні болі починаються в епігастральній ділянці, а пізніше зміщуються в праву здухвинну ділянку?

А. Гострий деструктивний панкреатит;

Б. Гострий холецистіт;

В. Гострий ентероколіт.

Г. Перфоративна виразка шлунка, ДПК;

 

51. При ураженні якого відділу шлунково кишкового тракту найчастіше виникає синдром дисфагії?

А. Стравоходу.

Б. Шлунка.

В. Тонкого кишечника.



Г. Товстого кишечника.

 

52. Синдром дисфагії - це:

А. Порушення процесів засвоєння їжі.

Б. Порушення кислотоутворюючої функції шлунка.

В. Порушення акту ковтання.

Г. Порушення акту дефекації.

 

53. Синдром дисфагії є характерним для:

А. Ахалазії кардії.

Б. Виразок кардіального відділу шлунка.

В. Гастро-кардіального синдрому.

Г. Розривів слизової кардіального відділу шлунка.

 

54. Аерофагія і гідрофагія - це:

А. Передвісники появи дисфагії.

Б. Способи боротьби хворих з дисфагією.

В. Види дисфагії.

Г. Ступені розвитку дисфагії.

 

 

55. Небезпечним ускладненням при блюванні є кислотно-аспіраційний синдром, який ще називається:

А. Синдром Мендельсона.

Б. Синдром Пирогова.

В. Синдром Кохера.

Г. Синдром Більрота.

 

56. У випадку, коли блювотні маси нагадують «кавову гущу», можна запідозрити:

А. Гастро-езофагеальну рефлюксну хворобу.

Б. Гостру кишкову непрохідність.

В. Ахалазію кардії.

Г. Шлунково-кишкову кровотечу.

 

 

57. Розриви слизової кардіального відділу шлунка при багаторазовому блюванні називаються:

А. Синдром Мелорі-Вейса.

Б. Синдром Золінгера-Елісона.

В. Синдром Спасокукоцького-Кочергіна.

Г. Синдром Мейо-Робсона.

 

58. До протиблювотних середників, що часто використовуються в хірургічній практиці, належить:

Загрузка...

А. Метоклопрамід.

Б. Метилурацил.

В. Метипред.

Г. Метиндол.

 

59. Не існує такого виду клізм, як:

А. Сифонна.

Б. Очисна.

В. Гіпотонічна.

Г. Гіпертонічна

 

60. Багаторазове промивання кишечника використовується при проведенні:

А. Гіпертонічної клізми.

Б. Сифонної клізми.

В. Очисної клізми.

Г. Гіпотонічної клізми.

 

  1. Після встановлення діагнозу гострого апендициту операцію потрібно виконати через:

А) 2 години;

Б) 4 години;

В) 8 годин;

Г) 12 годин.

62. Лапаротомний доступ при гострому апендициті доцільно проводити:

А) Серединно-серединна лапаротомія;

Б) Верхньо-серединна лапаротомія;

В) По Волковичу-Дьяконову;

Г) Нижньо-серединна лапаротомія.

63. При клінічній картині гострого апендициту відсутній симптом:

А) Ортнера;

Б) Роввзінча;

В) Щоткіна-Блюмберга;

Г) Сітковського.

64. Який рентгенологічний показник характерний при перфоративній виразці дванадцятипалої кишки:

А) «Симптом серпа»;

Б) Чаші Клайбера;

В) Наявність рідини в черевній порожнині;

Г) Наявність повітря в плевральній порожнині.

65. Які рентгенологічні дані характерні при гострій кишковій непрохідності:

А) «Симптом серпа»;

Б) Чаші Клайбера

В) Наявність повітря в плевральній порожнині;

Г) Наявність рідини в черевній порожнині.

66. Після перфорації виразки дванадцятипалої кишки пройшло дві години. Яка хірургічна тактика?

А) Висічення виразки, пілоропластика, вагатомія;

Б) Висічення виразки, пілоропластика;

В) Ушивання виразки;

Г) Резекція шлунку.

67. Після перфорації виразки цибулини дванадцятипалої кишки пройшло більше дванадцяти годин. Яка хірургічна тактика?

А) Ваготомія, піропластика.

Б) Резекція шлунка;

В) Висічення виразки, пілоропластика;

Г) Ушивання виразки;

68. При деструктивній формі гострого панкреатиту прводять:

А) Консервативне лікування;

Б) Лапаротомія, санація сальникової сумки;

В) Лапаротомія, некректомія, дренування сальникової сумки;

Г) Лапаротомія.

69. Який синдром характерний для водянки жовчевого міхура?

А) Синдром Курвуаз’є;

Б) Ортнера;

В) Кера;

Г) Сітковського.

70. Хірургічний доступ доцільний при оперативному втручанні з приводу гострого холециститу:

А) Верхньо-серединна лапаротомія;

Б) Нижньо-серединна лапаротомія;

В) По Фьодорову;

Г) По Волковичу-Дьяконову.

 

71. Який механізм виникнення шкірного свербіжу при обтурураційній жовтяниці?

А. Недостатня кількість глюкоронтрансферази.

Б. Збільшення кількості АлАТ,АсАТ.

В. Неврогенна реакція.

Г.Подразнювальна дія жовчних кислот.

Д. Збільшення кількості прямого білірубiну.

72. Яка причина виникнення обтураційної жовтяниці?

А. Порушення прохідності жовчевивідної протоки.

Б. Наявнсть гною в жовчевому міхурі.

В. Хронічний пенкреатит.

Г. Хронічний некалькульозний холецистит.

73. Механізм виникнення брадикардії при обтураційній жовтяницi?

А. Збільш кількості жовчних кислот

Б. Збільшення кількості в крові АлАТ.

В. Збільш кількості в крові АсАТ.

Г. Зменшення кількості загального білка в крові.

74. Про яку жовтяницю свідчить забарвлення шкірних покривів в зеленувато-жовтий колір?

А. Печінкова.

Б Надпечінкова

В. Гемолітична.

Г. Підпечінкова

Д. В-12 дефіцитна анемія.

75. При обтураційній жовтяниці будуть такі зміни крові:

А. Зменш кількості білірубiну і жовчних кислот.

Б. Показники в межах норми.

В. Збільшення прямого білірубiну і зменшення непрямого і жовчних кислот.

Г. Збільш кількості прямого і непрямого білірубіну, жовчних кислот.

Д. Збільш кількості прямого і непрямого білірубіну, відсутність жовчних кислот.

76. Яка характерна ознака сечі при обтураційній жовтяниці?

А. Світло-жовта.

Б. Темно-жовта.

В. Мутна з білим осадом.

Г. Темно-коричнева піниста («пивна») сеча.

Д. Кольору м»ясних помиїв.

77. Яка характерна ознака калу при обтураційній жовтяниці?

А. Світло-жовтий.

Б. Коричневий.

В. Мелена.

Г. Ахолічний.

Д. Кольору малинового желе.

78. З якою метою застосовують черезшкірну холангіографію?

А. Для встановлення рівня блоку холедоха.

Б. Для встановлення об»єму жовчного міхура.

В. Для визначення запальних змін холедоха.

Г. Для встановлення ехосруктури печінки.

Д. Для встановлення прохідності судин печінки.

79. Які найпоширеніші захворювання викликають обтураційну жовтяницю?

А. Хронічний панкреатит з зовнішньосекреторною недостатністю

Б. Калькульозний холецистит, пухлина підшлункової.

В. Хронічний холецистит некалькульозний.

Г. Гепатити вірусні і медикаментозні.

Д. Хвороба Жільбера.

80. Яка протяжність тривалої обтурацiйної жовтяниці?

А. До 1 міс.

Б. До 10 днів.

В. Більше 1 міс.

Г. До 5 днів

Д. Від 10 до 15 днів.

 

81.Для крововтрати середнього ступеня характерно:

А. Тахікардія до 100 уд за 1 хвилину, артеріальний тиск в межах норми, центральний венозний тиск − 5-15 мм вод. ст., діурез не знижений, гемоглобін не менше 100 г/л, дефіцит об’єму циркулюючої крові сягає до 20 %.

Б. Частота пульсу понад 110 уд за 1 хвилину, систолічний артеріальний тиск нижче 90 мм рт. ст., олігурія, метаболічний ацидоз, гемоглобін нижче 80 г/л, дефіцит об’єму циркулюючої крові − 30 % і більше.

В. Тахікардія до 110 уд за 1 хвилину, систолічний артеріальний тиск не менше 90 мм рт. ст., центральний венозний тиск менше 5 мм вод. ст., помірна олігурія, гемоглобін крові не менше 80 г/л, дефіцит об’єму циркулюючої крові 20−29 %.

Г. Крововтрата більше 50−60 % об’єму циркулюючої крові.

82. Для кровотрати тяжкого ступеня характерно:

А. Тахікардія до 100 уд за 1 хвилину, артеріальний тиск в межах норми, центральний венозний тиск − 5-15 мм вод. ст., діурез не знижений, гемоглобін не менше 100 г/л, дефіцит об’єму циркулюючої крові до 20 %.

Б. Частота пульсу понад 110 уд за 1 хвилину, систолічний артеріальний тиск нижче 90 мм рт. ст., олігурія, метаболічний ацидоз, гемоглобін нижче 80 г/л, дефіцит об’єму циркулюючої крові 30 % і більше.

В. Крововтрата більше 50−60 % об’єму циркулюючої крові.

Г. Тахікардія до 110 уд за 1 хвилину, систолічний артеріальний тиск не менше 90 мм рт. ст., центральний венозний тиск менше 5 мм вод. ст., помірна олігурія, гемоглобін крові не менше 80 г/л, дефіцит об’єму циркулюючої крові 20−29 %.

83. Вкажіть нормальні цифрові значення індексу Альговера.

А.1.5.

Б. 1,2.

В. 0,5.

Г. 0,8.

84. Які показники індексу Альговера свідчать про крововтрату 50 % об’єму циркулюючої крові ?

А. 0,9.

Б. 0,6.

В. 1,3.

Г. 2.

85. Які показники індексу Альговера свідчать про крововтрату понад 30 % об’єму циркулюючої крові ?

А. 1,4

Б. 0,6.

В. 1,5.

Г. 0,7

86. Які показники індексу Альговера свідчать про крововтрату 20 % об’єму циркулюючої крові ?

А. 0,8

Б. 1,5 і більше.

В. 1,3.

Г. 1.

87. Вкажіть, яке захворювання найчастіше є причиною виникнення гострих кровотеч у просвіт травного тракту.

А. Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.

Б. Травми стравоходу.

В.Портальна гіпертензія

Г. Рак шлунка.

88. Яку клінічну симптоматику розуміють під поняттям hematomesis?

А.Кровохаркання.

Б.Носова кровотеча.

В.Блювання кров»ю

Г.Наявність домішків крові у калі.

89.До препаратів на основі гідроксиетилкрохмалю відносять.

А.Рефорсан, Стабізол

Б. Інфезол, Аміносол.

В. Реоглюман, Реополіглюкін.

Г. Гелафундін, Гелофузин.

90. Циркулярне прошивання кардії виконують при …

А.Кровотечі із варикозно поширених вен стравоходу.

Б. Грижах стравохідного отвору діафрагми, ускладнених кровотечею.

В. Кровотечі, спричиненій раком дна шлунка. D. При кровоточмвому гастродкоденіті

91. Неінформативний метод дослідження при тупій травмі живота:

А. Діагностична лапаротомія

Б. Пугкція живота

В. Визначення внутрішньочеревного тиску

Г. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини.

92. Протипоказом до катетеризації сечового міхура з метою евакуації сечі є-

А. Пухлина сечового міхура

Б.Гематурія

В.Аденома простати

Г. Травма уретри

93. Для знеболення під час больового шоку при травмі живота використовують-

А. Кетанов

Б.Фентаніл

В.Морфін

Г.Анальгін

Д. Все перераховане

94.При підозрі на травму живота з клінікою перитоніту призначають:

А.. ФЕГДС

Б.Екстрену операцію

В.Комплексну протишокову терапію

Г. Рентгеноскопію органів черевної порожнини

Д.Промивання шлунка

95. Який метод дослідження потрібно використати для уточнення діагнозу внутрішньочеревна кровотеча?

А. Вміст лейкоцитів в крові

Б. Лапароцентез,шарячий катетер.

В.Оглядова рентгенограма черевної порожнини.

Г.ФЕГДС.

Д.ЕКГ.

96. Який метод лікування найбільш доцільний при розриві порожнистого органу?

А) Призначення антибіотиків

Б)Холод на живіт

В) Хірургічний

Г)Знеболюючі препарати

97.Який з рентгенологічних симптомів може підтвердити діагноз розриву порожнистого органу?

А. Присутність чаш Клойберга.

Б.Високе стояння правого куполу діафрагми

В. Наявність вільного газу в черевній порожнині

Г.Розширення петель кишківника.

98.Для уточнення діагнозу внутрішньочеревна кровотеча необхідно провести:

А. Рентгенографія органів черевної порожнини.

Б.Визначення діастази сечі

В.Загальний аналіз сечі

Г. Лапароцентез, шарячий катетр.

 

99.В якому відділені повинен спостерігатися хворий після забою передньої черевної стінки?

А. Терапевтичному.

Б.Реанімаційному.

В. Хірургічному.

Г.Приймальному.

 

100.Невідкладна медична допомога для зниження гарячки у вагітних полягає в дачі:

А. Анальгіну з дімедролом.

Б. Парацетамолу.

В. Ібупрофену

Г. Аспірину.

101. Самою частою гострою хірургічною патологією (до 90%) у вагітних є:

А. Гостра кишкова непрохідність.

Б. Гострий холецистит.

В. Гострий апендицит.

Г. Гострий панкреатит.

102. Планові оперативні втручання при вагітності дозволяється проводити в :

А. І триместр вагітності.

Б. ІІ триместр вагітності.

В. ІІІ триместр вагітності.

Г. На протязі будь-якого терміну вагітності.

103. Підвищення ШОЕ, фібриногену, лейкоцитоз зустрічаються при:

А. Акушерсько-гінекологічних захворюваннях;

Б. Гострих хірургічних захворюваннях органів черевної порожнини;

В. Нормальному перебігу вагітності;

Г. У всіх випадках.

104. Чим проводиться профілактика тромбозу глибоких вен і ТЕЛА у вагітних в післяопераційному періоді?:

А. Поєднання гепарінотерапії з одним з видів компресії нижніх кінцівок.

Б. Еластична компресія нижніх кінцівок;

В. Пневматична компресія нижніх кінцівок;

Г. Гепарин 5000 од п/шк за 2 год до операції, 2500 тис. од п/шк по операції через 6 год;

105. Які з препаратів не рекомендуються для проведення загального знеболення у вагітних:

А. Галотан, ардуан;

Б. Тіопентал натрія, дитилін;

В. Кетамін, неостигмін;

Г. Омнопон, фентаніл.

106. В першу добу по операції діурез у вагітної повинен бути не менше:

А. 10 мл/год;;

Б. 15 мл/год;

В. 20 мл/год;

Г. 30 мл/год.

107. Для профілактики передчасних пологів в післяопераційному періоді у вагітних призначають:

А. Еналапріл;

Б. Папаверін;

В. Но-шпу;

Г. Сульфат-магнія.

108. Найбільш достовірною ознакою виникнення фетоплацентарної трансфузії у вагітної є:

А. Поява фетальних еритроцитів у мазку крові жінки, забарвленим за Клейхауер-Бетке;

Б. Падіння артеріального тиску.

В. Тиснучий біль за грудиною;

Г. Біль в поясниці.

109. Другим за частотою гострим хірургічним захворюванням органів черевної порожнини у вагітних є:

А. Гостра кишкова непрохідність.

Б. Гострий апендицит.

В. Гострий холецистит.

Г. Гострий панкреатит.

 

110. Від чого відходить червоподібний відросток?

А. Поперечноободової .

Б. Тонкої кишки.

В. Сигмовидної кишки.

Г. Сліпої кишки.

111 Які хвороби відносяться до поняття «гострий живіт»?

А. Гострий панарицій.

Б. Гострий аднексит.

В. Гострий апендицит.

Г. Мастіт.

112 Який вид знеболення використовують при апендектомії?

А Загальне знеболення.

Б Місцеву анестезію.

В Спинно - мозкову анестезію.

Г Провідникова

113 Вкажіть найбільш часте розміщення червоподібного відростка у вагітних в ІІ половині вагітності?

А. Тазове.

Б. Підпечінкове.

В. Переднє.

Г. Ретроцекальне.

Д. Позаматкове.

114 Який метод лікування при апендикулярному інфільтраті?

А. Термінова операція.

Б. Консервативне лікування.

В. Операція через один місяць.

Г. Операція в плановому порядку.

115. Характерними симптомами хронічного калькульозного холециститу є:

А. Мюссі-Георгієвського;

Б. Айзеліна;

В.Оппеля;

Г. Грекова-Ортнера;

116. Найбільш інформативними методами обстеження при гострому холециститі :

А. Комп'ютерна томографія;

Б. Ультразвукове обстеження;

В. Оглядова рентгенографія;

Г. Пероральна холецистографія.

117. Для гострого деструктивного холециститу характерно:

А Зсув лейкоцитарної формули вліво;

Б Лейкопенія;

В Еозинофілія;

Г Лейкоцитоз;

Д Зсув лейкоцитарної формули вправо;

118. Для консервативного лікування гострого холециститу необхідні:

А Антибіотики;

Б Спазмолітики;

В Прокоагулянти;

Г Дезінтоксикаційна терапія.

119. Показаннями до оперативного втручання при жовчево - кам'яній хворобі є:

А Водянка жовчного міхура

Б Наявність каменів у жовчному міхурі ;

В Наявність симптомів хронічного холециститу;

Г Холедохолітіаз;.

 

120. Назвіть хірургічні ускладнення черевного тифу:

А. кишкова кровотеча

Б. перитоніт

В. міокардит

Г. перфорація тонкої кишки

121. Симптоми перфорації кишечника при черевному тифі:

А. відсутність дихальної екскурсії стінки живота

Б. дефанс живота

В. тахікардія

Г. відсутність печінкової тупості при перкусії.

122. Які прямі клінічні ознаки з'являються при кишковій кровотечі:

А. підвищення температури тіла

Б. рідкий стілець із слизом

В. брадикардія

Г. мелена

Д. наявність у калі яскраво-червоної крові

123. Назвіть хірургічні ускладнення псевдотуберкульозу:

А. Апендицит

Б. Перитоніт

В. Міокардит

Г. Пенетрація стінки кишечника

124. Типові клінічні прояви у хворих на абдомінальну форму псевдотуберкульозу:

А. Асцит

Б. Біль в животі

В. Діарея

Г. Гепатолієнальний синдром

Д. Симптом Падалки

125. Хірургічне втручання при ієрсиніозах зумовлено:

А. Абсцесом

Б. Гострим панкреатитом

В. Мезаденітом

Г. Гострим холециститом

Д. Апендицитом

126. Який відділ шлунково-кишкового тракту частіше уражується при псевдотуберкульозі:

А. Верхній відділ товстої кишки

Б. Дистальний відділ тонкої кишки

В. Верхній відділ тонкої кишки

Г. Шлунок

127.Чи можливий розвиток механічної жовтяниці при аскаридозі:

А. Так, при міграції личинок гельмінта.

Б. Ні.

В. Так, при міграції дорослого гельмінта
Г. Так.

128. До СНІД–індикаторних інвазій відноситься:

А. Амебіаз.

Б. Аскаридоз.

В. Стронгілоідоз.

Г. Ентеробіоз.

129. У хворого кров’яні випорожнення, 3-10 і більше разів на добу. Яке протозойне захворювання це може бути?

А. Амебіаз

Б. Малярія

В. Трихомоноз

Г. Трипаносомоз

Д. Лейшманіоз

 

130. Мета плевральної пункції при гнійному плевриті все крім:

А. Бактеріологічне дослідження.

Б. Цитологічне та лабораторне дослідження ексудату.

В. Видалення ексудату.

Г. Введення лікарських середників.

Д. Діагностика ТЕЛА.

131. Які методи хірургічного лікування можуть використовуватись при гострій емпіємі плеври?

А. Різні види торакопластики.

Б. Плевральний лаваж.

В. Торакотомія з резекцією ребер.

Г. Дренування плевральної порожнини.

Д. Рання декортикація легені.

Е. Тампонада бронха м’язом на ніжці.

132. Функціональні методи, що дозволяють одержувати інформацію про функціональний стан органів дихання:

А. Денситометрія.

Б. Спірометрія.

В. Електрокардіографія.

Г. УЗД.

В. Нейросонографія.

133. Які специфічні захворювання легень Вам відомі?

А. Бронхопневмонія.

Б. Пневмоконіоз.

В. Туберкульоз.

Г. Лептоспіроз.

Д. Пухлина.

134. Для виявлення стравохідно-трахеальної нориці необхідно:

А. Ендоскопічне обстеження.

Б. Введення в стравохід зонд .

В. УЗД.

Г. Rtg-ОГК.

Д. Артеріографія.

135. Які ознаки мітрального стенозу за даними ЕКГ:

А. Асистолія.

Б. Електрична вісь серця відхилена вправо.

В. Збільшення зубця Р та його розщеплення.

Г. Електрична вісь серця відхилена вліво.

Д. Елевація сегменту ST.

136. Яка операція показана пацієнтам з ізольованим стенозом атріовентрикулярного отвору?

А. Мітральна комісуротомія.

Б. Протезування мітрального клапана.

В. Пластика міжшлуночкового дефекту.

Г. Аортокоронарне шунтування.

137. Які умови є необхідними для успішного аортокоронарного шунтування?

А. Відсутність ІХС.

Б. Стеноз коронарної артерії та задовільний периферичний кровоплин.

В. Достатній діаметр периферичної ділянки коронарної артерії.

Г. Збереження скоротливості міокарду.

138. У пацієнта гостра тромбоемболія стегнової артерії. Яка можлива причина?

А. Тромбована аневризма серця.

Б. Інфекційний ендокардит.

В. Менінгіт.

Г.Лептоспіроз.

Д.Ішіас.

139. Які оперативні втручання показані при випітному перикардиті?

А. Імплантація водія ритму.

Б. Пункція перикарду.

В. Перикардіотомія та дренування.

Г. Аортокоронарне шунтування.

 

140.Назвіть причини виникненя гострого абсцесу легень за виключенням:

А) обтурація дренуючого бронху;

Б) анаеробна мікрофлора;

В) контактний шлях передачі;

Г) імуносупресія.

141. Рентгенологічний синдром округлої тіні характерний для:

А) емпієми плеври;

Б) туберкуломи;

В) абсцесу;

Г) пухлини.

142.Хронічний абсцес виникає через:

А) 1міс від початку гострого;

Б) 2 міс;

В) 3 міс;

Г) 4 міс.

143. Пункція абсцесу легень показана при:

А) центральних абсцесах;

Б) периферичних абсцесах;

В) великих абсцесах;

Г) множинних.

144. Найбільш частим ускладненням хронічного абсцесу є:

А) кровотеча;

Б) прорив абсцесу в плевральну порожнину;

В) поширення абсцесу;

Г) амілоїдоз внутрішніх органів.

145. Препаратом вибору в лікуванні гострого емпієми є:

А) Цефалоспорини;

Б) аміноглікозиди;

В) макроліди;

Г) респіраторні фторхонолони.

146. Умовою виліковування гострої емпієми є:

А) облітерація плевральних листків;

Б) імуностимулюєча терапія;

В) забезпечити відтік гнійного вмісту;

Г) добре харчування.

147. Найбільш ефективне хірургічне лікування хронічної емпієми:

А) Операція Делорма;

Б) торакопластика;

В) пульмонектомія;

Г) плевректомія та декортикація.

148. Найбільш частим ускладненням хронічної емпієми плеври є:

А) кровотеча;

Б) легеневе серце;

В) поширення емпієми;

Г) амілоїдоз внутрішніх органів.

149. Різниця між емпіємою плеври і піопневмотораксі полягає в:

А) задовільний стан хворого;

Б) центральне розміщення гною;

В) товсті стінки емпієми;

Г) наявності бронхо-плевральної нориці.

150.Який хірургічний доступ при пораненнях серця найбільш вірний?

А) стернотомія;

Б) передньо-бокова торакотомія;

В) бокова торакотомія;

Г) задньо-бокова торакотомія.

151. Який вид шва накладається на міокард?

А) кисетні;

Б) вузлові;

В) обвивний;

Г) матрацні.

152. Який хірургічний доступ використовується при пошкодженні бронхів?

А) стернотомія;

Б) бокова торакотомія;

В) передньо-бокова торакотомія;

Г) задньо-бокова торакотомія.

153. Який хірургічний доступ використовується при пораненні середньої третини стравоходу?

А) правобічна торакотомія;

Б) лівобічна торакотомія;

В) цервікотомія;

Г) стернотомія.

154. Метод лікування розриву до 1/3 півокружності бронху?

А) консервативно;

Б) торакотомія;

В) ендоскопічно;

Г) стернотомія.

155. Яку операцію слід виконати при середньому гемо-пневмотораксі при кровотечі, що зупинилася?

А)дренування плевральної порожнини;

Б) торакотомія;

В) торакостомія;

Г) відео-асистована торакоскопія.

156. Операція вибору при великому гемо-пневмотораксі:

А)дренування плевральної порожнини;

Б) торакотомія;

В) торакостомія;

Г) відео-асистована торакостомія.

157. Що потрібно зробити першочергово при відкритому пневмотораксі?

А) зашити рану;

Б) торакотомія;

В) дренування плевральної порожнини;

Г) зашити рану і дренувати плевральну порожнину.

158. При якому захворюванні медіастінальна емфізема виключається?

А) гострий медіастеніт;

Б) пневмоторакс;

В) пошкодження стравоходу;

Г) пошкодження бронхів.

159. При розривах бронхів симптомами є за виключенням:

А) кровохаркання;

Б) медіастінальна емфізема;

В) блювота кров’ю;

Г) задишка.

160. Хворий Б., 27 років поступив в відділення хірургії з діагнозом : напружений пневмоторакс. Невідкладна медична допомога полягає в:

А. Невідкладне оперативне втручання.

Б. Призначення дихальних аналептиків.

В. Перевід напруженого пневмотораксу у відкритий.

Г. Негайна інкубація і ШВЛ.

161. Операцією вибору при травматичному пневмотораксі є:

А. Відео-асистована торакоскопія.

Б. Дренування плевральної порожнини.

В. Торакотомія.

Г. Операція Делорма.

162. Видами провідникового знеболення при закритих переломах ребер є, за виключенням:

А. Паравертебральна блокада.

Б. Вагосимпатична.

В. Блокада місць переломів.

Г. Парастернальна.

163. При розриві трахеї до 1/3 пів-кружності правильним методом лікування є:

А. Антибіотико-терапія та спостереження;

Б. Ендоскопічна коагуляція розриву;

В. Стернотомія з ушиванням трахеї;

Г. Торакотомія з ушиванням трахеї.

164. Назвіть вірний хірургічний доступ при розривах бронхів:

А. Стернотомія;

Б. Передньо-бокова торакотомія;

В. Середньо-бокова торакотомія;

Г. Задньо-бокова торакотомія.

165. Позитивна проба Рівуа-Грегуара свідчить про:

А. Кровотеча у плевральну порожнину продовжується;

Б. Кровотеча у плевральну порожнину припинилася;

В. Кровотеча артеріальна;

Г. Кровотеча венозна.

166. При великому гемотораксі операцією вибору є:

А. Дренування плевральної порожнини;

Б. Відео-асистована торакоскопія;

В. Торакотомія;

Г. Стернотомія.

167. Хірургічним доступом при розриві середньої третини стравоходу є:

А. Лівобічна торакотомія;

Б. Правобічна торакотомія;

В. Стернотомія;

Г. Цервікотомія.

168. Умовою виникнення підшкірної емфізем при травмі має бути:

А. Розрив вісцеральної плеври;

Б. Розрив паріетальної плеври;

В. Розрив вісцеральної і парієтальної плеври;

Г. Гемоторакс.

169. Назвіть операцію вибору при середньому гемо-пневмотораксу при кровотечі, яка спинилася:

А. Дренування плевральної порожнини;

Б. Відео-асистована торакоскопія;

В. Торакотомія;

Г. Торакостомія.

170. Найчастіше причиною СДА є:

А. Аномалія розвитку гілок дуги аорти.

Б. Аневризма дуги аорти.

В. Атеросклероз гілок дуги аорти.

Г. Екстравазальні фактори компресії артерій.

171. Найчастіше уражаються такі гілки дуги аорти:

А. Підключичні артерії.

Б. Загальні сонні артерії.

В. Внутрішні сонні артерії.

Г. Бронхіоцефальний стовбур.

172. Для неспецифічного артеріїту дуги аорти характерно ураження:

А. Інтими.

Б. Медії, адвентиції..

В. Адвентиції.

Г.Всі вірні

173. При оклюзійних ураженнях в басейні сонних артерій від ішемії страждають:

А. Верхні кінцівки.

Б. Довгастий мозок.

В. Півкулі головного мозку, очі та обличчя.

Г. Очі та обличчя.

174. При оклюзійних ураженнях в вертебро-базилярному басейні від ішемії страждають:

А. Мозочок, півкулі головного мозку;

Б. Півкулі головного мозку;

В. Внутрішнє вухо;

Г. Проміжний мозок.

175. Для другої стадії СДА характерно:

А. Безсимптомність перебігу;

Б. Транзиторні ішемічні атаки;

В. Вогнищева неврологічна симптоматика;

Г. Розвиток ішемічного інсульту.

176. “Перехресний окулопірамідний синдром” характерний для оклюзійних уражень в:

А. Басейні сонних артерій;

Б. Вертебро-базилярному басейні;

В. Басейні підключичних артерій;

Г. Всі відповіді правильні.

177. Ушкодження якого утвору, розташованого по передньо-зовнішній поверхні внутрішньої яремної вени, слід уникати при виділенні сонної артерії:

А. ansa n.hypoglossi;

Б. n.vagus;

В. m.sternocleudomastoideus;

Г. a.thyroidea superior.

178. Ушкодження якого утвору, розташованого по задній поверхні загальної і внутрішньої сонної артерії, слід уникати під час операційного доступу:

А. ansa n.hypoglossi.

Б. n.vagus;

В. m.sternocleudomastoideus;

Г. a.thyroidea superior.

179. До інтраопераційних методів захисту головного мозку від ішемії відносять:

А. гіпотермія, тимчасове шунтування;

Б. гіпертермія;

В. тимчасове шунтування;

Г. ендатеректомія.

180. Які із захворювань викликають оклюзійно-стенотичне ураження магістральних артерій?

а) фіброзно-м’язова дисплазія.

б) мієлофіброз;

в) ендартеріїт;

г) остеохондроз;

д) атеросклероз, ендартеріїт, фіброзно-м’язова дисплазія;

181. Вкажіть клінічні симптоми, які характеризують І стадію артеріальної недостатності по класифікації Fontaine-Покровського?

а) парестезії в ділянці кінцівки;;

б) постійний біль в кінцівці;

в) мерзлякуватість кінцівок, парестезії в ділянці кінцівки, втомлюваність кінцівки

г) втомлюваність кінцівки;

д) виразкові дефекти.

182. Які з наведених симптомів характеризують ІІ стадію артеріальної недостатності по класифікації Fontaine-Покровського?

а) виразкові дефекти на кінцівці;

б) постійний біль в кінцівці;

в) порушення трофіки шкіри та нігтів;

г) переміжна кульгавість, порушення трофіки шкіри та нігтів, атрофія підшкірної клітковини і м'язів стопи;

д) атрофія підшкірної клітковини і м'язів стопи.

183. Вкажіть симптоми характерні для ІІІ стадії артеріальної недостатності по класифікації Fontaine-Покровського?

а) переміжна кульгавість через 200 м.;

б) біль в кінцівці в спокої, зміна забарвлення кінцівки в залежності від положення, прогресуюча атрофія м'язів гомілки;

в) зміна забарвлення кінцівки в залежності від положення;

г) прогресуюча атрофія м'язів гомілки;

д) виразково-некротичні дефекти стопи.

184. Вкажіть клінічні симптоми, які характеризують ІV стадію артеріальної недостатності по класифікації Fontaine-Покровського?

а) мерзлякуватість кінцівки.
б) набряк стопи і гомілки:

в) переміжна кульгавість через 200 м.;

г) постійний біль в ділянці виразкових дефектів кінцівки;

д) виразки дистальних відділів кінцівки, набряк стопи і гомілки, постійний біль в ділянці виразкових дефектів кінцівки;

185. Прогресуванню больового синдрому сприяє :

а) гостра ішемія тканин кінцівки

б) травматичне пошкодження нервового стовбура, гостра ішемія тканин кінцівки, прогресуючий набряк; ;

в) прогресуючий набряк;

г) вроджена аномалія розвитку;

д) тривале фізичне навантаження.

186. Якісно виділяють такі види болю:

а) ниючий.

б) постійний;

в) періодичний

г) тупий;

д) гострий, тупий, ниючий;

187. Хронологічно виділяють такі види болю:

а) поступово наростаючий;

б) раптовий;

в) періодичний;

г) постійний;

д) всі відповіді правильні

188. Раптовий гострий біль в кінцівках характерний для:

а) травматичного пошкодження нервового стовбура.

б) перелому кісток кінцівки із зміщенням відламків;

в) гострого тромбозу глибоких вен;

г) гострого гнійного запального процесу в тканинах кінцівки;

д) гострої ішемії кінцівки, перелому кісток кінцівки із зміщенням відламків, травматичного пошкодження нервового стовбура;

189 Що включає оцінка синдрому болю в кінцівках?

а) скарги хворого

б) об’єктивне обстеження;

в) паспортну частину;

г) кінцевий діагноз;

д) повне обстеження хворого;

 

  1. Частіше тромбоз розвивається:

а) 20 % в артеріях і 80 % у венах;

б) 80 % в артеріях і 20 % у венах;

в) 50 % в артеріях і 50 % у венах;

г) не існує залежності.

  1. Клініка гострого артеріального тромбозу залежить від:

а) наявності або відсутності колатералей

б) прохідності глибоких вен;

в) розміру перекритої тромбом судини;

г) швидкості утворення тромбу, розміру перекритої тромбом судини, наявності або відсутності колатералей;

д) всі відповіді правильні.

  1. При консервативному лікуванні гострого артеріального тромбозу використовують:

а) цитостатики;

б) тепло на зону розташування колатералей пошкодженої артерії, спазмолітики, антикоагулянти;

в) спазмолітики;

г) тромбоцитарну масу;

д) антикоагулянти.

  1. Найчастіше розвиток гангрени спричинює:

а) жирова емболія;

б) тромбоемболія;

в) повітряна емболія;

г) всі відповіді правильні.

  1. Вихідним пунктом для артеріальної тромбоемболії найчастіше є:

а) тромбомаси аневризми аорти;

б) вушко лівого передсердя в разі миготливої аритмії;

в) лівий шлуночок у разі постінфарктної аневризми;

г) бородавчасті нашарування на клапанах за наявності ревматичної вади;

д) всі відповіді вірні

  1. Для діагностики оклюзійних уражень артерій використовують:

а) всі відповіді правильні.

б) венографію;

в) рентгенографію;

г) ультразвукове дуплексне сканування;

д) артеріографію, ультразвукове дуплексне сканування;

  1. При гострих тромбозах глибоких вен нижніх кінцівок позитивні симптоми:

а) Керніга;

б) Мозеса, Хоманса ;

в) Курвуаз’є;

г) Хоманса.

  1. Небезпечним ускладненням гострого висхідного тромбофлебіту поверхневих вен нижніх кінцівок є:

а) інфаркт міокарду;

б) газова гангрена;

в) тромбоемболія легеневої артерії;

г) ішемічний інсульт;

д) геморагічний інсульт.

  1. При гострій тромбоемболії нижніх кінцівок для тромболітичної терапії призначають:

а) фраксипарин;

б) гепарин;

в) урокіназу;

г) стрептокіназу, урокіназу;

д) варфарин.

  1. Профілактика флеботромбозу і ТЕЛА в післяопераційному періоді полягає у:

а) призначенні строгого ліжкового режиму;

б) активному веденні хворого – ранні рухи (ЛФК) і вставання, профілактичному призначенні антикоагулянтів, тугому бинтуванні нижніх кінцівок;

в) профілактичному призначенні антикоагулянтів;

г) профілактичному призначенні венотоніків;

д) тугому бинтуванні нижніх кінцівок.

 

200. Що називається хворобою Педжета-Шреттера?

А) Тромбоз підключичної вени;

Б) Тромбоз нижньої порожнистої вени;

В) Тромбоз клубової вени;

Г) Тромбоз стегнової вени;

Д) Тромбофлебіт підшкірних вен.

201. Що може бути причиною виникнення синдрому Педжета-Шреттера?

А) Рак Пенкоста;

Б) Центральний рак правої легені;

В) Перелом ключиці;

Г) Пухлини середостіння;

Д) Всі відповіді правильні.

202. Тромбози якої локалізації найчастіше стають причиною виникнення ТЕЛА?

А) Системи верхньої порожнистої вени;

Б) Поверхневі вени нижніх кінцівок;

В) Поверхневі вени верхніх кінцівок;

Г) Системи нижньої порожнистої вени;

Д) Всі відповіді правильні.

203. Який інструментальний метод обстеження найчастіше використовують для верифікації діагнозу: хвороба Педжета-Шреттера?

А) УЗД підключичної вени;

Б) Комп’ютерна томографія;

В) Артеріографія;

Г) Електрокардіограма;

Д) УЗД клубової вени.

204. Які групи препаратів використовують для лікування гострого тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок?

А) Антибіотики;

Б) Сульфаніламідні препарати;

В) Антикоагулянти;

Г) Ензимотерапія;

Д) Препарати заліза.

205. Хвора З., 45 років, поступила у хірургічне відділення зі скаргами на біль та почервоніння шкіри по ходу вузлів підшкірних вен на правій гомілці та стегні, що виникли день тому. Ваш попередній діагноз?

А) Гострий висхідний тромбофлебіт підшкірних вен правої нижньої кінцівки;

Б) Гострий тромбоз глибоких вен;

В) Гематома правої гомілки;

Г) Бешиха;

Д) Лімфангоїт.

206. Пацієнт, 18 років, поступив у хірургічне відділення зі скаргами на локальний біль по медіальній поверхні середньої третини правої гомілки. З анамнезу відомо, вчора падав на праву гомілку, коли грав у футбол. При огляді: локальна припухлість у середній третині правої гомілки. Негативний симптом Мозеса. Пульсація на периферії збережена. Ваш попередній діагноз?

А) Гострий тромбоз глибоких вен;

Б) Гематома правої гомілки;

В) Гострий висхідний тромбофлебіт підшкірних вен правої нижньої кінцівки;

Г) Бешиха;

Д) Лімфангоїт.

207.Які симптоми є позитивними при гострому тромбозі глибоких вен нижніх кінцівок?

А) Хоманса;

Б) Роздольського;

В) Ровзінга;

Г) Щоткіна-Блюмберга.

208. Які скарги найчастіше подають пацієнти з гострим тромбозом глибоких вен нижніх кінцівок?

А) Біль;

Б) Наявність виразок;

В) Потовщення нігтьових пластинок;

Г) Гіперпігментація шкіри.

209.Які інструментальні методи діагностики найчастіше використовують для постановки діагнозу гострий тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок?

А) Артеріографія;

Б) УЗД;

В) Електрокардіографія;

Г) Реовазографія;

Д) Комп’ютерна томографія.

 

Ключі відповідей 1 – В,Г; 2- А; 3 – А,Б,В; 4 – А;5-A;6-B,Г;7-А,Б,Г;8-A,D;9-A;10-A,B;11-A;12-A;13-A;14-Г;15-A;16-A;17-Б;18-В;19-Г;20-Г;21-C;22-A;23-B;24-A;25-A;26-C;27-C;28-A;29-B;30-A;31-A;32-A;33-A;34-A;35-A;36-A;37-A;38-Г;39-A;40-A;41-Б;42-Г;43-Б;44-A;45-B;46-A;47-Б;48-Б;49-A;50-Г;51-A;52-B;53-A;54-Б;55-A;56-Г;57-A;58-A;59-B;60-Б;61-A;62-B;63-A;64-A;65-Б;66-A;67-Г;68-B;69-A;70-A;71-Г;72-A;73-Б;74-Г;75-Г;76-Г;77-Г;78-A;79-Б;80-A;81-A;82-C;83-B;84-Г;85-B;86-Г;87-B;88-B;89-A;90-A;91-B;92-Г;93-D;94-Г;95-Б;96-B;97-B;98-Г;99-B;100-B;101-B;102-A;103-B;104-Г;105-Б;106-A;107-B;108-Б;109-B;110-Г;111-B;112-A;113-Б;114-Б;115-A;116-Б;117-Г;118-Б;119-Г;120-Г;121-Б;122-Г;123-Г;124-B;125-Г;126-Г;127-B;128-Г;129-Б;130-D;131-Г;132-Б;133-B;134-A;135-Б;136-A;137-Б;138-A;139-B;140-B;141-A;142-Б;143-Б;144-Г;145-A;146-A;147-A;148-Г;149-Г;150-Б;151-Б;152-Г;153-A;154-A;155-Г;156-Б;157-Г;158-Б;159-B;160-B;161-A;162-Б;163-A;164-Г;165-A;166-B;167-Б;168-B;169-Б;170-B;171-A;172-Б;173-B;174-A;175-Б;176-A;177-A;178-Б;179-A;180-D;180-B;182-Г;183-Б;184-D;185-Б;186-D;187-D;188-D;189-D;190-A;191-Г;192-Б;193-Б;194-D;195-D;196-Б;197-B;198-Г;199 – Б; 200 – А, 201 – Д, 202 – Г, 203- А, 204- В, 205 - А , 206 -Б, 207- А, 208- А, 209- Б.

 

 


Дата добавления: 2015-07-19; просмотров: 154 | Нарушение авторских прав


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Назвіть основні збудники гнійної інфекції| Тироксин транспортируется к клеткам-мишеням

mybiblioteka.su - 2015-2017 год. (0.438 сек.)